top of page

DER WEISSE RAUSCH

De legendarische ski race in St. Anton am Arlberg

Donderdag 18 april, we rijden het dal van St. Anton binnen, omringd door groene velden en een warm zonnetje maken het gevoel dat we in het voorjaar zitten compleet. Bij aankomst in hotel werd direct duidelijk dat dit weekend in het teken stond van ‘Der Weisse Rausch’. Deze wedstrijd heeft meer uitleg nodig, maar hierover later meer. 

De streek van St. Anton am Arlberg behoort tot de meest sneeuwzekere gebieden van de alpen. En biedt naast een prachtige wereld van bergtoppen, alle faciliteiten van een internationaal vakantiegebied.

 

Hartelijke gastvrijheid en Tiroolse tradities kenmerken het dorp. Wie in de winter naar de streek St. Anton am Arlberg reist komt een sneeuw- en sportmekka binnen. Onder andere bekend van diverse world-cup wedstrijden en wereldkampioenschappen. Met de honderden appartementen en hotels is er in St. Anton altijd wel een accommodatie te vinden. Zoals bijvoorbeeld het zeer centraal gelegen en geheel nieuwe Hotel Rundeck.

 

Met in totaal 157 kilometer piste heeft het gebied vele uitdagingen en biedt het voor ieder wat wils! Samen met Stuben en Rendl maakt St. Anton onderdeel uit van het skigebied ‘Arlberg’. In het hoogseizoen betaal je voor een 6-daagse skipas 219,- euro. Met dezelfde skipas kan je ook naar Lech waar nog eens 119 kilometer piste op je staat te wachten. 

 

Van beginner tot vergevorderde en off-piste skier, iedereen kan hier perfect uit te voeten. Er zijn ruim voldoende blauwe en rode pistes, daarnaast maken de vele skiroutes en off-piste mogelijkheden het plaatje compleet. De lift capaciteiten zijn uitstekend, waardoor er nauwelijks sprake is van wachttijden. Er zijn 3 belangrijke gondelbanen, namelijk de Galzig, Nasserein en de Valluga 1 en 2.

Zo kan je bijvoorbeeld van de Valluga 2 een waanzinnige mooie off-piste route skiën tot in het dal van Zürs. Het is wel aan te bevelen om deze route te ondernemen met een gediplomeerde berggids.  

Anchor 3
Anchor 4

Het lange ski seizoen in St. Anton wordt jaarlijks traditie getrouw afgesloten met de skiwedstrijd, Der Weisse Rausch. Misschien wel één van ’s werelds meest prestigieuze skiwedstrijden. Der Weisse Rausch of ‘The White Thrill’ is een ski wedstrijd en onderdeel van de Alpine Triathlon ‘Arlberg Adler’, deze bestaat verder uit een wieler en een hard loop wedstrijd.

 

Bij het inchecken in Hotel Rundeck werden door de receptioniste op gewezen dat Der Weisse Rausch dit weekend plaatsvindt. Wij zijn stom verbaasd. Al jaren wordt deelname aan deze race in onze vriendengroep besproken, maar het is er echter nog nooit van gekomen om deel te nemen. De grote naam en het gevaar door vele ongelukken heeft ons er altijd van weerhouden om de grote stap te wagen. Maar nu we er toch zijn konden we dit niet laten liggen. Echter 1 probleem, door de immense populariteit was de inschrijving al 6 maanden geleden gesloten.  De vriendelijk eigenaren van het Hotel wezen ons erop dat we via de VVV wellicht twee starbewijzen konden regelen.

 

Na contact met de organisatie van de race, de VVV, vele bakken koffie en een hoop telefoontje, is de kogel door de kerk; WE DOEN MEE! Na de opluchting van dit goede nieuws bekroop ons een aparte gevoel van spanning. We keken elkaar aan, De meest prestigieuze skiwedstrijd ter wereld en wij doen mee!

 

Na dit goede nieuws hadden we nog 1 dag voor de race. Geen goed materiaal, geen kennis van het parkoers en slecht weer op komst. Beter konden we niet beginnen. Via de Intersport werden we snel van goed materiaal voorzien en konden we beginnen met de inspectie van het parkoers. 

Ook voor de kleine helden is er genoeg te beleven. St. Anton kent een rijke historie. De eerste skischool ter wereld werd in 1903 geopend in St. Anton. Vanaf 1907 werkte hier de latere wereldberoemde skileraar Hans Schneider uit Stuben. Hij introduceerde uiteindelijk de Arlberg techniek.

Tegenwoordig lijkt het op de verzamelplaats van de vier skischolen in St. Anton elke ochtend op een mierenhoop. Meer dan 300 kinderen zijn druk in de weer in het kinderpark of op de oefenweides. Hier leren ze dagelijks spelende wijs skiën. Wie in St. Anton les heeft gehad, heeft altijd een streep je voor. 

Wij deden mee aan de 51ste jaargang van Der Weisse Rausch. Het evenement is uitgegroeid tot een gigantisch event wat live wordt uitgezonden op de Oostenrijkse televisie. Vanuit de hele wereld komen er skiers om deel te nemen aan deze race. Het doel van de race is heel simpel: Je start met bovenop de Vallugagrat op een hoogte van 2650, vervolgens daal je over een ongeprepareede piste zo snel mogelijk af tot in het dal. Deze 9 kilometer lange afdalingen doe je niet 1 voor 1, maar met ruim 300 skiers tegelijkertijd! De eerste die beneneden komt, die wint! Een paar honderd meter onder de start, moet je ook nog een stuk van 200 meter omhoog lopen.

St. Anton is zeer sneeuwzeker en heeft daarna nog een fantastische apres-ski! Door het gehele gebied kan je tijdens het skiën binnenwippen in de meest gemoedelijke authentieke Oostenrijkse berghutten. Een kleine tip, halverwege de dal afdaling naar Nasserein vindt u een fantastische berghut met live-muziek en open haard. Dit is een bezoek zeker waard!

 

Legendarisch is een bezoek aan de Mooserwirt en de Crazy Kangaroo. Hier kunt u tot in de late uurtjes doorgaan. Let wel op, na het bezoek heeft u nog een ‘komische’ afdaling van ongeveer 400 meter te gaan. Gelukkig hebben ze hier rekening mee gehouden en staan er onderaan de helling een flink aantal speedriders om u op te vangen voordat u de dorpsplein opvliegt. Mocht u het hierna nog niet zat zijn, dan biedt St. Anton een nachtleven die vanaf 22.00 uur op gang komt. De moeite van een bezoek waard zijn de postkeller, Kandahar Nightclub en The Funcky Chicken. Maar u kunt natuurlijk ook na het skiën genieten van een heerlijk diner in één van de vele restaurants die u in St. Anton kunt vinden. Het Italiaanse restaurant Anthony’s is een aanrader. Wanneer u na een dag skiën opzoek bent naar ontspanning, dan is Arlberg Wellness de beste remedie om bij te komen en te genieten. De wellness is gelegen onderaan de oefenweide / kinderpark midden in het dorp. 

 

DER WEISSE RAUSCH

Tijdens het verkennen van het parkoers kwamen we in contact met de bekendste Japanse deelnemer: Hideki Suzuki.  Hij komt al 4 jaar op rij speciaal vanuit Japan voor twee dagen over gevlogen om deel ten nemen aan deze bijzondere race! Dit geeft de race voor ons weer een extra lading. De verdere verkenning viel vies tegen, aangezien de helft de strecke in een dichte mist was bedekt. Dit beloofde niet veel goeds voor de racedag. Na 2 runs besloten we onze krachten te sparen en de wellness in te duiken. 

Na een onrustige nacht stonden we gespannen op.  Vroeg wakker zaten we om 07.00 aan het ontbijt en waren we er klaar voor. Een nadeel, de race start om 17.00, oftewel nog 10 uur wachten. Na vele uren wachten, hangen en een beetje in skiën is het dan eindelijk zover, de start van de race. Op de Vallugagrad staan ruim 300 skiërs klaar voor de race, wij sluiten ons aan. We zeggen niet veel meer tegen elkaar, en proberen een pole postion te verkrijgen. De laatste minuten voor de start zijn slopend, en dan BANG, we zijn los!

 

Het hele veld stort zich naar beneden en wij zitten er middenin. De eerste honderden meters zijn een kwestie van overleven. Skiërs voor, achter, links en rechts en de eerste crashes zijn een feit! Zonder kleerscheuren komen we door het eerste stuk en beginnen we aan de klim, en rennen 200 meter omhoog! Op deze hoogte gaan we compleet kapot, en de eerste meters skiën na de klim beginnen een beetje zwabberend. Maar al snel zitten we er weer helemaal in en werken we ons verder naar voren. Af en toe schiet er nog een skiër door de hekken en vliegen er ski’s door de lucht, maar wij scheuren door een volledig met mist bedekt Steissbach Tal. Eenmaal uit de mist knallen we de laatste honderden meters uit de benen. Bij het passeren van de Mooserwirt lopen onze benen helemaal vol, maar door de aanmoedigenen van het vele publiek vinden we nog wat kracht om de laatste meters te overbruggen. Voor de ‘grap’ ligt er vlak voor de finish nog een enorme sneeuwbult waar we overheen moeten klauteren. Volledig uitgeput struikelen we over de finish.

 

We kunnen niet meer op onze benen staan en pas een kwartier later komen we weer op adem. Resultaat: 26e en 36e van de 321 deelnemers, maar belangrijker we hebben Der Weisse Rausch overleefd en voldaan! 

Afstand vanaf Utrecht                    888 KM

 

6dg. Skipas Hoogseizoen              228,- volwassenen

                                                             198,- Jeugd

                                                             137,- Kind

 

Blauwe pistes                                    58 KM

Rode pistes                                        84 KM

Zwarte pistes                                     15 KM

 

Bergstation                                        2811 M

Middenstation                                  2185 M

Dalstation                                          1304 M

EXTRA INFORMATIE

Anchor 4
Anchor 5

ST. ANTON AM ARLBERG

GETTING THERE

PRINT:                           60.000

 

VIDEO PLAYS:             3.500

 

ONLINE:                       1.86

PUBLICATIONS

bottom of page