top of page
Skitest2015.jpg
Skitest_2.jpg

 

De 22e ski test was echte weer eens een echte top week, en dat aan de voet van de Solda en omringt door het door het indrukwekkende landschap met de Koningspitze, Zebru en de Ortler. Voor de derde keer op rij vond het evenement hier plaats. En wederom onder perfecte omstandigheden.

 

Van wege de hoge ligging van de test piste (2820-3120m) blijven de sneeuwcondities  ook in de late middag nog goed! En blauwe luchten en elke dag weer een strak geprepareerde piste helpen natuurlijk ook! 

Om alleen de absolute beste ski’s te presenteren werken wij volgens het volgende systeem. Wanneer een ski 15% of meer afwijkt van het gemiddelde vallen ze uit de ranking. Dit betekend dat de top 10 echt het beste van het beste materiaal is in die categorie.

 

En daarbij is een test een test met winnaar en hoogtepunten. De drie beste ski’s uit een categorie krijgen de stempel VIP (Very Important Product). Kijk naast de VIP notering ook naar de punten die voor jou specifiek van belang zijn. Gebruik de test als een handreiking om tot een verantwoorde keuze te komen. 

Het beste van het beste

Skitest_3.jpg

Het staat vrij om als skifabrikant deel te nemen. En dit jaar deden er nog nooit zoveel bedrijven mee aan de test. Uiteraard zijn er de bekende merken, maar ook tal van niche-spelers en nieuwkomers. Het resultaat: 21 verschillende fabrieken zijn met 165 verschillende modellen in 10 categorieën stonden aan de start. In de periode voor de test week is er uitgebreid overleg over de verschillende categorieën die getest gaan worden. Op deze manier willen we helderheid creëren en betrekken we de ski-industrie zoveel mogelijk hierin. Naast het sturen van de verschillende ski’s zorgen de fabrikanten ook voor de materiaal mannen.

 

Elke dag staan de ski’s weer prepareert voor de voor de juiste omstandigheden, dit om de test zo objectief mogelijk te houden. De materiaal mannen komen vaak direct door van de laatste World Cup, en dat is direct te merken aan de ski’s! 

PHOTO | Martijn Hinrichs

Dat de test een internationaal karakter heeft wordt duidelijk door de samenstelling van de test ploeg. Skiërs uit Duitsland, Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Italië en Nederland. Het ANWB Ski Team bestond dit jaar weer 5 mannen met een tomeloze inzet.

 

Dit jaar waren we met ruim 90 test skiërs met verschillende achtergronden. Binnen de categorieën worden de ski’s met elkaar vergeleken.

 

Na het voltooien alle ski’s binnen de categorie, kan men beginnen aan een nieuwe. Daarnaast ontvangen de testers het testmanuscript waarin de omschrijving van de categorieën duidelijk wordt gemaakt. 

De test is gebaseerd op basis van de verzamelde meetpunten. Maar net als in het verleden is het verschil tussen de ski’s vaak zeer gering, en daarom werd ook naar het karakter van de ski gekeken. De taak van het test team is dan ook de ski niet alleen te beoordelen op basis van zijn eigen kunnen, maar hij zal zich ook moet inleven in een potentiele koper.

 

Bijvoorbeeld door in de categorie Allround de ski te beoordelen voor een beginnende skiër. En hierbij wordt gekeken naar het snijden van de bochten (carven), het slippend skiën maar ook wordt er gekeken naar de verschillende terreinen (piste of off-piste)

Zo ontstaat een gedetailleerd beeld van de verschillende modellen in de categorieën. 

PHOTO | Martijn Hinrichs

"There is alway time to take a ski to the air" 

PHOTO | Martijn Hinrichs

Aan elke categorie worden speciale eisen gesteld. De criteria waarop de ski’s beoordeeld worden zijn per categorie afgestemd.

 

De categorieën zijn onderling niet met elkaar te vergelijken. Per categorie kunnen de wegingsfactoren verschillend meetellen.

 

De ski’s zijn weergegeven op alfabetische volgorde en per categorie de beste drie bestempeld met VIP (Very Important Product) De overige zeven krijgen de stempel TOP. De test is gebaseerd op individuele karakteristieke punten en tester commentaar. Het maximale aantal punten dat kon worden behaald is 15.

Karakter

Nog nooit zo veel

Weging

Zo makkelijk kan skiën zijn! Vooral beginnende en rustige skiërs weten de veelzijdigheid en eenvoudige ski-eigenschappen te waarderen van de allround modellen. Maar het zou een vergissing zijn om ze te beschouwen als pure beginner-ski. Vele bieden mooie sportieve mogelijkheden en uitdagingen.

Wanneer we kijken naar andere skiërs op de berg, blijven onze ogen direct hangen op de skiërs die in perfecte stijl en techniek de berg achter zicht laten. Maar wanneer je naar het grotere plaatje kijkt zal je merken dat het overgrote meerderheid van de mensen niet in race-houding en met vol gesneden bochten naar beneden komt. Nee! Overal wordt gecruiset, gedrift en komt men iets minder sierlijk de berg af.

 

Deze skiërs die ongedwongen en ontspannen naar beneden komen zoeken materiaal dat hun op de beste manier ondersteund. De focus van het ontwerp is dan ook eenvoud zonder te veel inspanning, en makkelijk bochten draaien. De ski’s werken in goed in harde en zachte omstandigheden.

 

De ski-fabrikanten werken met veel verschillende concepten. Zo varieerde de geteste ski van 71mm (HEAD) tot zelf 80mm (Salomon) onder de voet. De wat bredere constructies zorgen voor een zekere rit, zelfs in de zachtere sneeuw. In combinatie met een kleine side-cut constructie en een straal van 14m zorgt dat voor ideale dynamiek. Het driften en gecarvede bochten is ongelofelijk makkelijk met dit materiaal. En voor wie hem toch nog even echt op zijn kant wil zetten heeft ook het juiste materiaal. Onze testers waren verbaast door het sportieve potentieel dat veel modellen te bieden had. Een ander voordeel van de allrounder is de relatief lage prijs. Koopjesjagers komen hier tot zijn recht, veel ski voor weinig geld. 

01_ALLROUND & 02_ALLROUND LADY 

CATEGORIEN

De ski’s zijn in overleg met de ski industrie in tien verschillende categorieën ingedeeld. 

03_ALLMOUNTAIN FREE

 Een Ski, Twee werelden

 

Off-piste of piste? Met deze Allmountain Free modellen kunt u beide ervaren. In de off-piste vindt u de perfecte omgeving. Maar wie tussendoor toch nog even een gesneden bocht wil neerzetten op een vers geprepareerde helling is dit ook perfect! Buckle-up!

 

De beelden die we voor ons zien als we aan off-piste denken zijn meestal skiërs die over schitterende berghellingen naar benende schieten door knie diepe poeder. Dit is natuurlijk een geïdealiseerd beeld, niet iedereen heeft de mogelijkheid om zulke afgelegen plekken te bereiken. Er is echter een grote groep liefhebbers die graag ravotten in de diepe sneeuw! Als deze stijl u aanspreekt, dan zijn de modellen van de Allmountain Free categorie de ideale partner.

 

Dit is de brug tussen piste georiënteerde ski’s en de brede freeride latten. De focus liegt duidelijk op de off-piste, maar bieden met hun sportieve stijl een verrassend goede prestatie op de piste. Voor de fabrikanten heeft dit profiel een aantal uitdagingen. Deze worden opgelost door sandwich constructie en een houten kern. Deze ‘side-walls’  zorgen voor de nodige krachtoverbrenging naar de kanten van de ski, zodat deze stand houdt tijdens het carven. De breedte onder de voet ligt gemiddeld rond de 90mm wat in combinatie met de langere rocker een fijne stabiliteit bied in de slechtere sneeuw condities. Goede techniek en een goed stel benen is een voorwaarde om deze categorie goed te kunnen skiën!

 De lichtheid van het bestaan

"De beelden die we voor ons zien als we aan off-piste denken zijn meestal skiërs die over schitterende berghellingen naar benende schieten door knie diepe poeder."

Video_Skitest

PHOTO | Martijn Hinrichs

 

Bij een goede foto moet je als fotograaf soms creatief zijn met het standpunt. 

Deze foto is vanuit de skilift genomen wat heel wat timing en planning nodig had. Goede communicatie tussen skier en fotograaf is essentieel 

 BEKIJK DE VOLLEDIGE TEST OP ANWB.NL/WINTERSPORT

 "Dat zwevende gevoel is met niets te vergelijken, mits je het juiste materiaal onder de voeten hebt. "

Skiën op Cloud Nine!

 

Skiën door de onaangetaste witte velden wordt door veel skiërs gezien als de kroon op het harde werken. Dat zwevende gevoel is met niets te vergelijken, mits je het juiste materiaal onder de voeten hebt. Wij presenteren de top 10 freeride ski’s.

 

Freeriden is niet zomaar een variant van het skiën, maar wordt door veel poedercracks gezien als een ‘Way of Life’. Je ziet het al aan het ontwerp van de brede planken en de kleding. Freeriders willen juist ongerepte natuurlijk in plaats van volle pistes en massatoerisme. In kleine groepen van gelijkgezinde ploegen door de verse sneeuw. Het materiaal is perfect afgestemd op de afdaling door het ongerepte. Dit dankzij de breedte, en de omhoog staande tip en tail ‘zwemmen’ de ski’ door de diepe sneeuw. Maar het felbegeerde witte goud is niet altijd even diep en optimaal, dus zal de ski zich ook moeten aanpassen aan de veranderede omstandigheden.

 

De ski’s tonen erg stevig en geven de skiër een vertrouwd en veilig gevoel. Door de extreme rocker in de tip en tail zijn ze erg wendbaar. Dit zijn natuurlijk geen ‘One Ski for All’, maar deze modellen zijn verrassend variabel gebleven. Op de piste moet de bestuurder zich niet hoeven te vrezen voor lijf en leden, want ook hier zijn ze stabiel en hebben ze een goede kantengrip.

 

Onder de voet meten de ski’s vaak 100mm en de meeste geteste ski’s hadden een radius van rond de 20 meter. Hierdoor kan je heerlijke medium en brede bochten draaien over uitgestrekte velden, maar is de ski ook goed te hanteren in de smallere couloirs. Deze planken zijn er vooral voor de specialisten die altijd op zoek zijn naar de beste poeder. Maar beschikt je op een goede techniek en uithoudingsvermogen dan is dit zeker aan te raden om een keer te proberen!

10_FREERIDE                                                   

Heen en weer, heen en weer

 

Wat in andere categorieën als nerveus wordt beschouwd, wordt in deze categorie juist bejubelt. Ultrasnelle verandering van richting. Wij nemen de beste slalom ski’s onder de loep.

 

Met een slalom ski kan je de volledige dynamiek van het skiën beleven. Alles is zo gemaakt om de kortst mogelijke bochten en richtingen kan maken. De ski’s sturen snel door de bocht en hebben een extreme inzet. Daarnaast bieden ze een goede rebound / terugslag wat het veranderen vergemakkelijkt. Bovenaan de prioriteitenlijst staan sportiviteit, wendbaarheid en dynamiek.  Vooral op de harde pisten spelen deze eigenschappen een rol.

 

Daarom is een indrukwekkende kantengrip om door de gesneden bochten te sturen van belang. Bij het driften op een hard geprepareerde piste blijven de ski’s nogal koppig. Maar wie echt de voordelen van een slalom ski wil voelen zal hem volledig op zijn kant moeten skiën. Door de combinatie van de extreme geometrie (de radius ligt tussen de 10,5 en de 13 meter) en de torsiestijfheid pakt de ski onmiddellijk na de tip kantengrip. De skiër wordt direct naar de volgende bocht getrokken. Deze agressieve eigenschappen maken een slalom ski natuurlijk weinig vergevingsgezind.

 

Bovendien zijn de ski’s relatief kort en voelen ze in tegenstelling tot de reuzenslalom ski’s een stuk minder rustig. Zelfs in de zachte sneeuw voelen de slalom ski’s beperkt. Wanneer je over een goede conditie en techniek beheerst zul je met de categorie een hoop lol beleven!

"Daarom is een indrukwekkende kantengrip om door de gesneden bochten te sturen van belang"

09_SLALOM                                                    

Stabiliteit!

 

Wie met brede bochten de berg naar beneden dondert in de hoogste snelheid moet kunnen vertrouwen dat zijn materiaal hem ten alle tijde de absolute controle geeft. In de categorie Reuzenslalom presenteren wij de 10 snelheid wonderen van het seizoen. Als het over snelheid gaat is het de categorie Reuzenslalom het neusje van de zalm. Tenminste als we het hebben over de professionele snelheden hebben. Deze racers zijn duidelijk gericht op hun naamgenoten van de World Cup. In het seizoen 2013-14 moeten volgende FIS de reuzenslalom modellen een radius hebben van minimaal 35m. Dit geldt niet in het amateur veld. Deze ligt meestal net onder de 20 meter, omdat een ski met een grotere radius echt te moelijker te skiën is op een gewone piste. 

 

Toch kan men wat ontwerp en bouw betreft spreken van ‘ontwapende reuzenslalom modellen’. De nadruk ligt op een perfecte stabiliteit, zodat deze veilig voelt ook bij zeer hoge snelheden.  Belangrijke kenmerken zijn een pittige kantengrip, en de absolute torsiestijfheid van de ski. Zo kan de bestuurder de extreme afdalingen aan ook op ijzige pistes. Lange en middel lange radius bochten zijn de sterke kanten van deze ski. Wie hem wil snijden in de korte bochten, zal deze zeer stijve ski op kracht en met veel druk moeten skiën. En wie een toertje door het gebied wil maken zal toch liever een ski uit een andere categorie moeten pakken, daar zijn de RS-ski’s niet voor gemaakt. Alle ski’s in deze categorie zijn voorzien van een houten kern met een Titanium en glasvezel laminaat begurte. In de bocht kan de bestuurde optimaal benutten van de zijwand constructie.

 

Wanneer je de ski van boven bekijkt, is er een ding wat direct op valt in tegenstelling met de slalom ski’s: de gematige sidecut, de ski’s zijn onder de voet breder geworden. In deze test is allen de Head Racer 66mm onder voet maar de rest daarvan zit tussen de 68mm en de 71mm. De radius van de ski ligt tussen de 17 meter en de 19 meter. Atomic en Maxel hadden een ski met de kleinste radius van 16,5 meter. Deze modellen hebben een zeer actieve en sportieve skiër nodig die een constante druk kan geven over de gehele lengte van de ski. Voor ontspannen cruisen of een lange ski dag zijn deze latten niet gemaakt. Maar zoek je een ski om de piste de baas te zijn, dan is dit jou categorie!

"Deze racers zijn duidelijk gericht op hun naamgenoten van de World Cup."

08_REUZENSLALOM                                                    

Het komt niet op de grote aan.

 

Kleine middel of grote radius, bij de Sport Performance ski’s maakt dat niet uit. Dankzij de specifieke taillering zijn ze zeer breed in te zetten op de piste. Ze kunnen zich volledig concurreren op de prestaties in de top sport ski. De Sport Performance ski’s zijn de ‘Bread en Butter’ ski van de fabrikanten. Deze komen dan ook in grote aantallen van de band. De reden: Het merendeel van de sport-georiënteerde skiërs zijn geen echte specialisten. Maar met deze ski’s kan je op bredere piste vol gas naar beneden, om bij een piste versmalling makkelijk terug te gaan naar bochten met een kleinere radius.

 

En in de middag, na de lunch, wanneer de benen toch iets vermoeider aanvoel lekker naar beneden cruisen.  De veelzijdigheid is de danken aan een radius tussen en de 14 en 16 meter. Daarnaast heeft de sport performance ski een vriendelijke bochteninzet door het gebruik van de rocker in de tip. Dat is de flexibiliteit die geleverd wordt in de categorie Sport Performance. Het verschil met de SL of RC categorieën is niet zo groot, maar die paar procent zorgt voor een groter veel groter ski comfort en variëteit.

 

Het aantrekkelijke van deze categorie is de combinatie van sportiviteit en veelzijdigheid!

06_SPORT PERFORMANCE & 07_SPORT PERFORMANCE LADY                             

De man/vrouw van de afdaling

 

De ski’s in de categorie Allmountain Performance zijn echt ‘All terrain wapens‘. Ze zijn vastberaden en voorbereid op alle sneeuwcondities en all terrain.

 

Kan niet? Werkt niet? Bestaat niet! Dat is het motto van de all-mountain performance modellen! De belofte: topprestaties, ongeacht de sneeuw condities of welk terrein. Dat de laatste jaren de populariteit van deze categorie toegenomen is, is een feit, en dat is niet alleen door de verleidelijke zekerheid! Dit zijn zeer sportieve ski’s zijn ondanks alle veranderende omstandigheden zich overal door heen beweegt. Dit danken zij aan hun goede kantengrip, stijvere torsie en rustige glijervaring door elke bocht. Deze ski’s bijten zich dan ook hard vast in hardere ondergronden op de piste.  Maar wie niet op zoek is naar tiende of honderdste van secondes is verder buiten beschouwing te laten.

 

Boven alles: Hij wint het op flexibiliteit die geen andere ski te bieden heeft. Met een Allmountain Performance Ski kan je optimaal balanceren tussen de piste en de off-piste! Zelfs in de dikke poeder geeft de ski voldoende drijfvermogen door de bredere geometrie en de sterk aanwezige rocker. Onder de voet zijn de ski’s 82 mm waardoor ze zowel stabiel op de piste zijn, maar ook genoeg drijfvermogen geven in de diepere sneeuw. En door een gemiddelde radius licht de kracht van deze categorie vooral in de middelbare en langere bochten.

 

Wie op zoek is naar een ski die makkelijker te skiën is zal moeten zoeken binnen de Allround categorie of voor de iets sportievere de Sport Performance categorie. Maar als je zowel op een harde piste wilt scheurt en af en toe een uitstapje maakt naar de off-piste, dan zijn deze ski’s optimaal! 

04_ALLMOUNTAIN PERFORMANCE & 05_ALLMOUNTAIN PERFORMANCE LADY

"Kan niet? Werkt niet? Bestaat niet!"

PRINT:                           60.000

 

VIDEO PLAYS:             7.500

 

ONLINE:                       1.230

PUBLICATIONS

THE TEAM

Maarten Wijsman 

Cinematographer / Photographer

Martijn Hinrichs

Photographer / Drone Pilot

Paul van der Vlis 

Test Skier

Luyten van den Berg

Test Skier

Ron Lochtenberg

Editor in Chief / ANWB Media

THE ANWB SKITEAM IS POWERED BY

bottom of page