top of page

De volgende dag bezoeken wij Champex-Le-Lac waar onze gids, Ivan, op ons staat te wachten. Tijdens slecht weer en veel sneeuwval is dit een perfect gebied voor mooie en lange poederafdalingen tussen de bomen. Maar vandaag is het niet meer zo makkelijk om verse lijnen te vinden, al is de sneeuw nog verbazend goed dankzij de noordelijke oriëntatie. De gids is benieuwd wat we kunnen en instrueert ons al snel om de stijgvellen om te doen. Na een vrij gemoedelijk wandelingetje naar boven waarin we toch veel hoogtemeters winnen komen we bovenaan een prachtige kom waar nog vrijwel geen sporen staan. We skiën bijna 1000 hoogtemeters door open velden afgewisseld met dichte bossen. Eenmaal beneden aangekomen in Val d’Arpette knikt de gids tevreden, we zijn klaar voor het echte werk morgen. Maar niet voordat hij ons nog een laatste keer afpeigert door ons een couloir met veel bomen en struiken in te sturen waar we meer moeten klauteren dan skiën. Dat gebeurt ons nou ook altijd zonder gids.

'De stijgvellen gaan onder'

Na deze twee fantastische poederdagen ruilen we de Italiaanse Piëmont in voor het Zwitserse kanton Valais. We passeren het mega resort Verbier en duiken een klein dal in dat we helemaal moeten uitrijden om uiteindelijk in La Fouly uit te komen. Dit zeer kleine dorpje was tot de jaren 60 voornamelijk een plek waar de boeren hun koeien lieten grazen en waar wandelaars in de zomer terecht konden. Eind jaren 60 werd het dorp pas het hele jaar door bewoond en kwam de eerste skilift. Maar het is daarna nog jaren lang een vrij geïsoleerd dorp gebleven en ook nu leven er nog geen 100 permanente inwoners. Een mooi recept voor een relatief onbekend freeridedorpje dus.

Zoals wel vaker in dit deel van het dal heeft de wind aardig huis gehouden en de laatste sneeuwval is ook al weer meer dan een week geleden geweest. De condities zijn dus niet vergelijkbaar met Italië maar wij vermaken ons prima in een aantal uitdagende couloirs en de op zonnige off-piste afdalingen naar het in de winter gesloten dorp Ferret. En hoewel er dus al geruime tijd geen verse sneeuw is gevallen zijn wij toch op veel plaatsen als eerste. Hét grote voordeel van een klein gebiedje als dit.

 

Op weg naar het inneralpine

  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Google+ B&W
bottom of page